Fizioterapija Mužar

040-500-696 | CBE 71, 8330 Metlika | fthmuzar@gmail.com

Fizioterapija

FIZIOTERAPIJA S KONCESIJO

FIZIOTERAPIJA MUŽAR je izvajalec zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe – koncesijska dejavnost za ambulantno fizioterapijo. Koncesijsko izvajanje fizioterapije je zagotovljeno v ordinacijskem času, kateri je določen in objavljen.

Naj vas opozorim, da morate vse napotne listine pravočasno predložiti izvajalcem zdravstvene dejavnosti v za to določenih rokih, sicer postanejo neveljavne. Zato boste morali ponovno obiskati vašega predpisovalca napotne listine (zdravnika), da bo izdal novo listino – delovni nalog za fizioterapijo, če bo ocenil, da je to še utemeljeno oz. potrebno.

NAROČANJE

Kako se naročit?

Naročanje je možno na naslednje načine:

 • osebno na sedežu Fizioterapije Mužar v ordinacijskem času s predložitvijo izdanega in še veljavnega delovnega naloga za fizioterapijo,
 • po pošti poslan delavni nalog ob predhodnem dogovoru z izvajalcem zdravstvenih storitev kar se ustrezno zabeleži,
 • po telefonu – 040-500-696 ali 07/369-1-425 – samo informativno pridobitev informacij glede čakalne dobe in možnih terminov,
 • po e-pošti na naslov fthmuzar@gmail.com,
 • rezervacija termina ob že izdanem delovnim nalogom za fizioterapijo ni možna,
 • naročanje preko sistema e-naročanja NI možno,
 • v primeru trenutne telefonske nedosegljivosti bo posredovan povratni klic takoj, ko bo mogoče oz. najpozneje naslednji dan.

Oddaja napotne listine

 • stopnja nujnosti ZELO HITRO: napotno listino morate predložiti v 7 dneh od izdaje
 • stopnja nujnosti HITRO ali REDNO: napotno listino morate predložiti v 14 dneh od izdaje

ČAKALNE DOBE ZA KONCESIJSKO OBRAVNAVO

Zaradi podaljšanih čakalnih dob pacientom posredujemo informacije o ostalih izvajalcih zdravstvenih storitev, seznanimo jih z možnostmi in načini pridobivanja informacij o terminih pri drugem izvajalcu. Pri pacientih, kateri se kljub preseganju naše najdaljše dopustne čakalne dobe še vedno želijo uvrstiti v čakalni seznam v Fizioterapiji Mužar, ustrezno označimo, da je bil pacient obveščen o možnosti izvedbe zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu znotraj najdaljše dopustne čakalne dobe. Pacienti se naročijo na prost termin oz. okvirni termin pri izvajalcu, katerega si sami izberejo. Delovni nalog za fizioterapijo morajo pravočasno prinesti osebno ali poslati po pošti, kar se ustrezno zabeleži. Ob tem morajo biti pozorni, da bo bila napotna listina glede na stopnjo nujnosti dostavljena pravočasno, sicer postane neveljavna.

Bon

DARILNI BON

V približevanju naših uslug smo za vas pripravili DARILNE BONE za fizioterapevtsko obravnavo, masažo, vadbo v Zdravstveno vadbenem centru ali za sončenje v solariju. Z boni lahko razveselite svoje najdražje in jim ponudite košarico zdravja.

APARATI

S pomočjo aparatov na fizioterapiji pripomoremo k boljši rehabilitaciji. 

Elektroterapija (TENS)

Transcutana elektro-nervna stimulacija, DD (diadinamski tokovi), IF (interfernčni tokovi) so vrste elektro terapije, kjer z različnimi frekvencami in modulacijami električnih impulzov vplivamo na zmanjšanje bolečine pri raznih bolezenskih stanjih. Pri terapiji dosežemo z električnimi impulzi sproščanje živčno mišičnih vlaken in s tem dosežemo, da se mišica sprosti. Po večkratni uporabi se bolečina zmanjša.

Prenosni elektroterapevtski TENS ( GLOBUS)

Pri omenjenih aparatih dosežemo enako kakovost elektroterapije, uporabljajo se predvsem za zmanjšanje kroničnih ali akutnih bolečin, kjerkoli na telesu. V kombinaciji z ostalimi fizioterapevtskimi aparaturami dosežemo hitrejše zmanjšanje bolečine. Aparature so namenjene tudi izposoji na domu.

Vita-life

Magnetna resonanca EMrs, VITA-LIFE

Aparatura je namenjena zmanjšanju bolezenskih stanj, pri kateri se poveča presnova kisika v celični membrani. Telo pacienta postavimo v pozitivno magnetno polje. Aparat pripomore pri različnih bolezenskih stanjih, največji uspeh dobimo pri celjenju zlomov, uporabljamo ga tudi za sproščanje živčno psihičnih motenj. Uspeh se doseže z ponavljajočo terapijo, ki jo le redki zaznavajo.

Magnetoterapija

Pulzirajoče magnetno polje nizkih frekvenc in majhnih moči ustvarja boljšo prehodnost ionov skozi celične membrane in s tem podaljšuje njeno življenjsko dobo. Dobre uspehe zasledimo zlasti pri celjenju zlomov in zdravljenju osteoporoze.

Fotobiomodulacija

Aparatura je namenjena za uravnavanje celičnih procesov s pomočjo svetlobe v natančno določenih svetlobnih režimih. Uporablja se za zdravljenje travmatskih poškodb in kronično degenerativnega stanja ter športne poškodbe, revmatska obolenja, artroze, akutne in kronične rane, nevropatije, herpes zoster, akne, dermatitisi.

Laserska terapija (LASER)

Obsevanje s svetlobo točno določenih valovnih dolžin in visokih frekvenc vpliva biostimulativno na mehka tkiva in nima destruktivnega učinka, ki je znan v kirurgiji. Sproži kemične reakcije v celičnem metabolizmu in pospeši njegovo delovanje. Uspešnejši je pri obravnavi bolj akutnih stanj in pri celjenju mehkotkivnih struktur.

 

Ultrazvočna terapija (UZ)

Je terapija mehkih tkiv (mišic, kit in vezi) z določeno frekvenco in jakostjo zvočnega valovanja. Zvok pri visokih frekvencah, ki jih človeško uho ne zazna, povzroča s svojim vibracijami masažo tkiva, zaradi trenja pa tudi ogrevanje. Uporablja se za mehčanje tkiv (kalcinacij, brazgotin…) in izboljša prekrvavitev.

Mehanska horizontalna intermitentna trakcija s pomočjo naprave METRON

Pri terapiji dosežemo razteg medvretenčnih prostorov v ledvenem delu hrbtenice, s tem sprostimo mišične strukture hrbtenice. Učinki trakcije:

 • Distrakcija oz. separacija vertebralnih teles
 • Kombinacija distrakcije in drsenja izrabljenih sklepov
 • Zategovanje ligamentnih struktur v spinalnem področju
 • Širjenje intervertebralne odprtine
 • Ravnanje spinalnih krivin
 • Raztezanje spinalne muskulature

 

Artromot

Aparat za kontinuirano pasivno razgibavanje ramen (levo, desno). Uporabljamo ga po poškodbah v ramenskem sklepu, pri slabi razgibanosti rame, po operativnem posegu v rami v začetnem stadiju rehabilitacije. Cilj je boljša gibljivost v ramenskem sklepu.

Terapija z udarnimi valovi - (ESWT) Visokoenergetski elektromagnetni fokusirani puls

So visokoenergetski valovi, ki se razvijejo v zelo kratkem času. Generiranje ESWT valov se izvede v tako imenovanem elektromagnetnem aplikatorju, ki ima cilindrično obliko in je STORZ patent. 

Uporabljamo ga pri: kalcificirajočem tendinitisu, bolečini v rami z ali brez omejene gibljivosti, bursitis calcarea, radialnem- ulnarnem humeralnem epikondilitisu, chondropathia patelle, achillodynii, plantarnem fasciitisu, spini calcaneusa, akutni in kronični dorsalgiji, metatarsalgiji in trigger točkah.

Tecar

UČINKOVITO VPLIVA NA:

mišice: se sprostijo in bolečina se zmanjša že po prvi terapiji. Učinek je enakomeren, saj sega v globino mišice, ki je z ročno masažo ne dosežemo;

sklepe: otekline se zmanjšajo in tudi bolečina. Poveča se prekrvavitev in s tem izboljša gibljivost;

kite in ligamente: okrevanje je hitrejše in kvalitetnejše kot s katerokoli drugo do sedaj uporabljeno metodo;

kožo in podkožno tkivo: terapija pomaga pri delovanju limfe ter izboljša se prekrvavitev pri celulitu in limfedemu. Rezultat je viden že po 30 minutah.

Limfna drenaža

Poznamo 2 vrsti aparaturne limfne drenaže: s pomočjo nadpritiska in podpritiska. Limfna drenaža s pomočjo nadpritiska je metoda, pri kateri s pomočjo vpihovanja zraka v za to posebej skonstruirane manšete, ki ovijajo prizadeti del telesa, potiskamo nakopičeno medcelično tekočino nazaj v krvni obtok. Pri tem se držimo načel ročne limfne drenaže in posnemamo in pomagamo naravnim drenažnim mehanizmom v telesu (mišice, žile…). Uporabljamo jo za: primarni limfatični edem, sekundarni limfatični edem, popoškodbeni edem, varice in kozmetične indikacije.

Kinetek

Aparat za kontinuirano pasivno razgibavanje kolen (levo, desno). Uporabljamo ga po operativnih posegih (vstavitev kolenske endoproteze), pri slabi razgibanosti kolena, v začetnem stadiju rehabilitacije. Cilj je boljša gibljivost v kolenskem sklepu.

Parafin in termopak obloge

Pri parafinu izkoriščamo mehanični in toplotni učinek le tega. Uporablja se pri revmatskih obolenjih sklepov rok, ki niso vnetna. Pacient mesi parafin, ki je raztopljen na 60°C in s tem doseže boljšo gibljivost sklepov rok. Način izvajanja: tehnika rokavice, imerzije in premazovanja.

Kinezio

Aplikacija kinezioloških trakov (kinesiotaping)

Zaradi visoke lepilne trdnosti je trak primeren za uporabo v ortopediji, fizikalni terapiji in preventivi. Uporabljamo ga  pri  športnih poškodbah glavobolih, artritisih, težavah z mišicami, težavah z ligamenti itd.

Škripec

Aktivno asistirane vaje za ramenski obroč, kjer pacient doseže boljšo aktivno gibljivost v ramenskem sklepu. Uporabljamo ga pri poškodbah rame ter akutnih in kroničnih bolečinah v rami.

Skripec